Waar moet ik aan denken bij een goede huisvesting voor mijn kalveren?

Waar moet ik aan denken bij een goede huisvesting voor mijn kalveren?

Heeft u een stal met drachtige koeien, dan wilt u goed voorbereid zijn op de geboorte van de kalveren. Een goede huisvesting voor uw kalveren is daar een belangrijk onderdeel van. In deze blog leest u waar de inrichting van de kalverhokken aan moet voldoen, zodat u de jongen een veilige en aangename plek kunt bieden.

1.      Veiligheid voorop

Zijn de eerste kalveren geboren, dan zorgt u voor goede huisvesting waarbij u de veiligheid kunt waarborgen. Een veilige omgeving is de belangrijkste voorwaarde als u een plek voor de kalveren inricht. Plaats de jonge kalveren waar mogelijk in de buurt van hun moeder, zodat ze zich geborgen voelen. Daarnaast moet u voorkomen dat het kalf zichzelf kan verwonden door scherpe randen of uitstekende voorwerpen.

2.      Hygiëne

Een tweede voorwaarde waar een goede huisvesting voor uw kalveren aan moet voldoen, is hygiëne. Waar u uw eigen leefomgeving goed onderhoudt, is het ook belangrijk om dat voor uw koeien en hun kroost te doen. Niet alleen zorgt u ervoor dat het hok iedere dag schoongemaakt en ontsmet wordt, ook de ventilatie moet in orde zijn. Zo voorkomt u een te vochtig hok en een lage kwaliteit van de lucht in de hokken.

3.      Comfort en ruimte om te bewegen

U wilt dat de jonge kalveren zich goed voelen. Daarom is comfort een belangrijke voorwaarde voor de huisvesting voor uw kalveren. Ze moeten zich veilig voelen en de ruimte krijgen om zich vrij te bewegen. Daarbij is het belangrijk dat ze in contact kunnen blijven met hun moeder en dat het hok een open constructie heeft. Moet het kalf tijdelijk in een kleiner hok, probeer dan de ruimte optimaal in te richten, zodat hij zoveel mogelijk bewegingsruimte voelt en comfortabel is. Omgevingsgeluiden en te veel of juist te weinig licht zijn ook factoren die invloed hebben op het comfort.

4.      Toegang tot sociale interactie

Kalveren zijn sociale dieren en hebben behoefte aan interactie met hun soortgenoten. Wilt u goede huisvesting voor uw kalveren, dan is het belangrijk dat ze in contact kunnen blijven met hun moeder en met andere kalveren. Ook als ze voor korte tijd in een afgezonderd hok geplaatst worden. Zorg er juist dan voor dat ze weten dat ze niet alleen zijn en dat ze kunnen communiceren met hun leeftijdsgenootjes.

5.      Ruimte om te eten en te drinken

De laatste voorwaarde voor een goede huisvesting voor uw kalveren is de aanwezigheid van eet- en drinkvoorzieningen. Kalveren hebben specifieke voedingsbehoeften, dus het is belangrijk dat de huisvesting is ontworpen om tegemoet te komen aan deze behoeften. Met de juiste toebehoren richt u het hok compleet in, zodat het kalf op de juiste momenten van de dag voldoende eten en drinken krijgt.

Goede huisvesting voor uw kalveren bij Sietse Jorna Wurdum

Goede huisvesting voor uw kalveren begint bij veilige, comfortabele en hygiënische omstandigheden. U wilt dat de jongen gezond opgroeien, dus het is essentieel dat ze zich in een gezonde omgeving bevinden die voldoet aan bovengenoemde voorwaarden. Bent u op zoek naar een fijne plek voor uw kalveren, bekijk dan ons veelzijdig assortiment met zowel kalverhokken als koppelbare hekken. Neem vrijblijvend contact met ons op om meer informatie te krijgen over de mogelijkheden voor goede huisvesting voor uw kalveren.

Scroll naar boven