Hoe kalverdiarree herkennen en behandelen?

Hoe kalverdiarree herkennen en behandelen? Kalverdiarree is een veelvoorkomende aandoening bij jonge kalveren en kan leiden tot uitdroging, gewichtsverlies en zelfs de dood. Het is daarom van groot belang dat kalverhouders de symptomen van diarree kunnen herkennen en effectief kunnen behandelen. In deze blog zal worden uitgelegd hoe kalverdiarree herkend kan worden en welke behandelingen mogelijk zijn.

Herkennen van kalverdiarree

De eerste stap in het behandelen van kalverdiarree is het herkennen van de symptomen. Kalverdiarree kan worden herkend aan de volgende symptomen:

 • Waterige of dunne ontlasting
 • Verminderde eetlust
 • Verhoogde lichaamstemperatuur
 • Lethargie of vermoeidheid
 • Gewichtsverlies
 • Uitdroging

Als een kalverhouder een of meer van deze symptomen bij een jong kalf opmerkt, is het belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen.

Behandeling van kalverdiarree

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor kalverdiarree, waaronder:

Antibiotica

Als de diarree wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, kan de dierenarts antibiotica voorschrijven. Het is belangrijk om de volledige kuur af te maken om ervoor te zorgen dat de infectie volledig wordt behandeld.

Vloeistoftherapie

Kalveren met diarree verliezen vaak veel vocht en elektrolyten, wat kan leiden tot uitdroging en zelfs de dood. Vloeistoftherapie kan helpen om het vocht- en elektrolytenbalans te herstellen en uitdroging te voorkomen.

Probiotica

Probiotica kunnen helpen om de darmflora van het kalf te herstellen, wat kan helpen om de symptomen van diarree te verminderen en het herstel te versnellen.

Voeding

Het is belangrijk om kalveren met diarree voldoende voeding te geven om gewichtsverlies te voorkomen en het herstel te bevorderen. Het voeden van kleine, frequente maaltijden kan helpen om de maag van het kalf niet te belasten.

Preventie van kalverdiarree

Kalverdiarree kan worden voorkomen door de volgende maatregelen te nemen:

 • Zorg voor een hygiënische omgeving voor de kalveren om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.
 • Houdt de drinkbakken van de kalveren schoon
 • Geef kalveren de juiste hoeveelheid en soort melkvoeding, en controleer regelmatig de kwaliteit van de melk.
 • Zorg voor voldoende voeding en water voor kalveren.
 • Monitor de gezondheid van de kalveren en neem onmiddellijk actie als er symptomen van diarree worden waargenomen.

Conclusie: hoe kalverdiarree herkennen en behandelen?

Het herkennen van de symptomen van kalverdiarree en het tijdig nemen van de juiste maatregelen kan levensreddend zijn voor jonge kalveren. Door hygiëne en voedingsmaatregelen te nemen, kan kalverdiarree worden voorkomen en kan de gezondheid van de kudde worden verbeterd. Het is belangrijk om regelmatig contact te hebben met een dierenarts en een behandelplan op te stellen voor het geval een kalf diarree ontwikkelt.

Als laatste is het van belang om op te merken dat sommige vormen van kalverdiarree kunnen worden veroorzaakt door virale infecties of parasieten, zoals coccidiose. Daarom is het van groot belang om de oorzaak van de diarree te achterhalen om de juiste behandeling te kunnen bieden. Een dierenarts kan aanvullende diagnostische tests uitvoeren om de oorzaak te achterhalen en de beste behandeling te bepalen.

Scroll naar boven