Tips voor stalinrichting

Tips voor stalinrichting

Uw vee wilt u op een optimale manier onderbrengen in de stallen. Daarbij kijkt u naar het welzijn van uw dieren die gezond en rustig moeten leven, maar ook naar praktische zaken die u helpen efficiënt en doelgericht te werken. Waar moet u aan denken zodat de stalinrichting zo goed mogelijk uitgevoerd kan worden? Lees de tips in deze blog die u hierbij kunnen helpen.

De basis voor goede stalinrichting

Wilt u uw vee een optimale leefomgeving bieden, dan zijn er een aantal basiszaken die onmisbaar zijn bij de inrichting van de stal. Veiligheid staat hierin voorop, voor zowel uw dieren als voor uzelf. Scherpe onderdelen die wonden kunnen veroorzaken of isolatiemateriaal dat onvoldoende beschermt tegen kou of hitte zijn voorbeelden van onderdelen die u bij de stalinrichting dient te vermijden of weg te halen.

Om uw vee een gezonde leefomgeving te bieden, moeten de stallen voorzien zijn van goede ventilatiesystemen die de luchtkwaliteit optimaliseren. Daarnaast zijn er maatregelen nodig om de hygiëne te bevorderen en waar mogelijk wilt u de stallen op een flexibele manier inrichten. Breidt de kudde zich bijvoorbeeld uit en heeft u meer ruimte nodig, dan wilt u de inrichting gemakkelijk aan kunnen passen.

Tot slot is het belangrijk de stalinrichting volledig te maken met ligplaatsen, voer- en drinkvoorzieningen. Zorg ervoor dat de hokken waar uw dieren zich in bewegen voorzien zijn van geschikte voer- en drinkbakken. Daarin is het belangrijk dat ze te allen tijde toegang hebben tot voedsel en drinkwater en dat ze niet onderling hoeven te concurreren om voldoende te krijgen.

Stalinrichting voor koeien

Elk diersoort is anders en heeft om die reden zijn eigen behoeften. Heeft u koeien, dan vraagt dit om een andere stalinrichting dan bij die van geiten. Zo heeft een koe er bijvoorbeeld baat bij dat ze comfortabel kan liggen. De stal moet bovendien praktisch ingericht zijn met onder andere een afgebakend looppad naar de melkstal en klauwbekapboxen voor onderhoud aan de hoeven. Wilt u het uw koeien nog comfortabeler maken, dan zult u ze blij maken met een koeborstel die hun huid masseert.

Stalinrichting voor paarden

Heeft u een paardenstal, dan zijn er andere aanpassingen nodig voor een optimale stalinrichting. Vooral de afmetingen van de diverse boxen zijn erg belangrijk. Het hoofd van een paard rijst hoog boven u uit, wat betekent dat hij veel ruimte in de hoogte nodig heeft. Daarnaast wilt u uw paarden voldoende bewegingsvrijheid bieden en heeft u zelf toegang nodig om het paard te borstelen en te verzorgen. Een ruimte van 3,5 bij 3,5 meter per paardenbox is een minimale vereiste.

Stalinrichting voor schapen

Voor de stalinrichting van schapen is het belangrijk rekening te houden met hun mobiliteit. Zeker met een dikke vacht en door hun lage bouw zijn schapen iets minder mobiel. Maak het hun daarom zo gemakkelijk mogelijk met lage voeder- en drinkbakken waarmee ze gemakkelijk bij hun eten en drinken kunnen.

Stalinrichting voor geiten

Geiten daarentegen zijn beweeglijke dieren die niet graag stilzitten. Wilt u een stalinrichting voor geiten maken, biedt ze dan de ruimte om te bewegen. Met creatieve klimattributen, hellingen en wippen creëert u naast de basisbehoeften extra aanpassingen in de stal die aansluiten op de behoefte van de geiten.

Oplossingen voor stalinrichting bij Sietse Jorna Wurdum

De stalinrichting moet volledig op orde zijn om het welzijn van uw vee te bevorderen en om uw werk optimaal uit te kunnen voeren. Houd daarbij rekening met de tips in deze blog die u meer inzicht geven in de verschillende behoeften van verschillende diersoorten.

Heeft u meer vragen over de stalinrichting en wat nodig is in de ruimte die u beschikbaar heeft? Neem vrijblijvend contact met ons op om meer informatie en persoonlijk advies te ontvangen.

Scroll naar boven